Izbornik Zatvoriti

Održavanje kuhinjskih dasaka

Mi smo veoma zadovoljni i ponosni da ste odabrali neki od naših proizvoda. Da bi naši proizvodi trajali duže (a naročito kuhinjske daske za sečenje, koje su pod “dnevnim stresom”) … važno je da ih u buduće dobro održavate.

Zato je tu Uputstvo kako da to najlakše obavite. Želimo Vam da dugo uživate u našim proizvodima.

Reč-dve o našim kuhinjskim daskama, drvetu kao materijalu i kako da im produžite život.

Svi naši proizvodi su izradjeni od prirodno sušenog i termotretiranog drveta, impregnirani su pčelinjim voskom ili mineralnim uljima. Na dasci se seče (jer joj je to osnovna namena) i poslužuje hrana. Ne koristite reckave noževe, već sa normalnom oštricom. Nije predvidjena kao podloga za vruće posude (naročito ne sa akuterm dnom – poput Zepter sudja), jer će na dasci ostati trag spaljenog drveta…Znači, namena daske je samo sečenje namirnica i eventualno konzumacija hrane sa nje.

Malo neobično pitanje za početak, oko Vašeg zanimanja: da li ste rudar? Ili ste automehaničar? Ili radite u biblioteci? Naše zanimanje i posao koji radimo odredjuje način higijene našeg tela… jer rudar mora da se temeljito opere svaki dan, da spere crnilo ugljene prašine… a bibliotekar ne mora… jer ima malo prašine sa knjiga… i to je sve.

Isti je princip kod održavanja kuhinjskih dasaka. Nije isto koristimo li ih za rezanje samo za sireve, za meso ili samo za ribe, ili seckamo na njima i povrće i voće i meso… ili za sve po redu na istoj dasci, šta je najgore od svih rešenja. Najsigurnije je svakako da koristite različite daske za meso, ribu i ostale namirnice… jer kombinacijom mirisa, sokova i aroma na dasci pokvariće se osnovni parametri svake hrane.

Proces održavanja delimo na dnevni i mesečni.

DNEVNO:
Posle svake upotrebe ispiranje vodom i pranje blagim deterdžentom i sundjerom (nikada žicom i slično) ostataka hrane sa daske, ispriranje daske pod vodom i ostavljanje USPRAVNO da se suši, ne kraj izvora toline, već na nekom prozračnom mestu. Potrebno je da je daska čim manje vlažna, znači gledajte da je uvek suva (voda i drvo nisu prijatelji)… a posebno jer vlažna daska pogoduje razvoju bakterija koje se kasnije prenose i na hranu koju spremamo na dasci. Zato se sušenje smatra najboljim antimikrobnim efektom za daske.

MESEČNO:
Jedan put mesečno (ako nema potrebe i za kraćim intervalom) treba napraviti generalno čišćenje daske. Postupak je vrlo jednostavan, materijali su nam dostupnii jeftini i ne traje dugo.

Potrebni sastojci:  pola limuna, kuhinjska so + metalna špatula (može i molerska špatula koja se koristi samo za ovu namenu)

Prvi korak: na suvu dasku “iz ruke” naneti kuhinsku so da je manje- više cela površina pokrivena tankim slojem soli. Polovinom limuna treba da se natrlja daska, u tom procesu trljanja polako pritiskati limun, tako da se usput i cedi sok, a time se so utrljava u pore drveta. Ostaviti neko vreme tu smesu na dasci, da daska upije sastojke. Posle desetak minuta, špatulom sastrugati dasku. Primetićete kako se prljavština zajedno sa solju i limunom spada sa daske. Isprati dasku pod mlazom tople vode u sudoperu i čistim sundjerom, izbrisati je čim bolje papirnatim ubrusima da popije većinu vlage sa daske. Ostaviti dasku VERTIKALNO da se osuši na prozračnom mestu, ne uz radijator ili neki drugi izvor topline jer može da ispuca.

Drugi korak: uljenje dasaka. Za to možete da koristite razna mineralna ili rafinisana ulja, (maslinovo, suncokretovo, laneno…), a naravno, možete i kod od nas da naručite orginalna ulja ili pčelinji vosak. Postupak nanošenja: pamučnom krpicom se lagano utrljava u drvo, posle toga papirnim ubrusom višak koga drvo nije upilo fino obriše, a drvo je popilo koliko mu je potrebno. Ostavi se, na papirnatom ubrusu ili kuhinjskoj krpi, najbolje 24 sata… opet vertikalno, da se višak ulja iscedi. Tim postupkom ćete znatno produžiti vek trajanja i daska će Vam uvek blistati.

Za kraj, najvažnije od svega: MOLIMO VAS DA NIKADA DASKU ZA SEČENJE (ILI BILO KOJI NAŠ PROIZVOD) NE STAVLJATE U MAŠINU ZA SUDOVE.

VAŽNO: Ako koristite industrijske premaze za uljenje drveta, sundjer ili krpe kojim nanosite ulje na dasku stvaraju u sebi jako veliku temperaturu i može da dodje do procesa samo-zapalenja. Znači, nakon nanošenja ulja i skupljanja viška krpom ili papinim ubrusom najbolje ih je odmah KONTROLISANO SPALITI napolju… ne bacajte ih u kantu za djubre u kuhinjskim ormarićima, ili sličnim mestima.

Zahvala na stručnim i korisnim savetima gospodji Mariji Slović* @domaccini.rs
*Gospodja Marija Slović je preduzetnica, vlasnica mlekare u okolini Čačka, koja proizvodi mlečne proizvode na tradicionalan način, a u ponudi su u prodavnicama 2M u Čačku i prodavnici Domaccini, na Dorćolu. Osim toga jedan je od vodećih svetskih prehrambenih tehnologa i ocenjivača bezbednosti i kvaliteta hrane.